Светослав Гоцев: Класиране за Евроволей 2021 е постижима цел


Светослав Гоцев Снимка: CEV

На 31 август националът Светослав Гоцев ще навърши 30 години, но въпреки това е един от най-опитните волейболисти в състава на „лъвовете“ след събирането на отбора през този сезон. Високият 205 сантиметра централен блокировач заяви в интервю за официалния сайт на БФ Волейбол, че подмладяването е естествен процес с оглед на следващия олимпийски цикъл.

От две седмици вече водите физическа подготовката. Как се чувствате?

Добре. Работихме много целенасочено. Процесът бе организиран постепенно, не сме избързали с нищо. Всички сме на добър етап и вече сме готови да започнем занимания с топка.

Трудно ли бе след толкова дълга почивка?

За мен лично не, защото през този период не съм спирал с натоварванията. Занимавах се с фитнес и бягане. Гледах да поддържам възможно най-добра форма с оглед на ситуацията. Като гледам и другите момчета са добре. Нямаме хора с наднормено тегло, това е хубаво. Професионалисти сме и предполагам всеки е обърнал внимание по един или друг начин как да се поддържа по време на карантината.

А успяхте ли да си починете емоционално?

Определено да. Даже почивката ми дойде с една идея повече. Но имах и лични ангажименти, които отлагах дълго поради липса на време. Стана така, че съчетах полезното с приятното.

Националният отбор е обновен. Как го виждате като един от най-опитните в него?

Времето минава. Сега си давам равносметка, че е така. Колелото се върти – едни излизат, други идват. Сега има нови хора, които не съм ги виждал. Но ще помагаме, ще интегрираме младите колеги.

Какво мислите за това подмладяване?

Това е неизбежно. Сега е точният момент, след като не успяхме да се класираме за олимпийските игри – било за една точка или за три гейма. Факт е, че няма да сме в Токио. Затова именно сега трябва да се направи един нов четиригодишен цикъл. Да се работи за бъдещето и развитието на отбора.

Каква е атмосферата с младите момчета? Има ли вече колектив?

За толкова малко време все още не мога да кажа точно. Както се казва – някои още не са си показали рогцата. Ще видим по-нататък. Но определено работим добре, има настроение и желание. Това е най-важното.

Ще ви липсват ли мачовете? Живеем в лято без турнири.

Честно казано – не. От 2010 година съм в националния тим и досега не си спомням летен сезон без мачове. Винаги беше доста в в този период. Не сме имали почивка. Затова смятам, че за всички е добре дошла липсата на международни срещи. Ще обърнем изцяло внимание на физическата подготовка, тактиката и всичко друго, което треньорското ръководство прецени. Ще има време за всичко, за което не е достигало време в последните години.

Какво мислите за предстоящата европейска квалификация с Израел и Австрия в началото на 2021 година?

По име ние сме много над Израел и Австрия. Не познавам съперниците като състави и не мога да коментирам. Единственото искам да подчертая е, че към всеки съперник трябва да се подхожда с нужното уважение.

Ще се класираме ли за Евроволей 2021?

Това е постижима цел. Надявам се да успеем.

Source Article from http://insport.bg/2020/07/10/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2-%D0%B3%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%B2-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB/#utm_source=rss&utm_medium=rss